Start » Spisar och kaminer

Spisar och kaminer

Kaminer som värmekälla under de kallare årstiderna har vi använt oss av mycket länge. Förr var detta sättet att hålla huset och dess invånare varma på, medan vi idag ofta har andra värmekällor för att hålla grundvärmen i våra hus. Idag är kaminer någonting vi investerar i för att skapa stämning i ett rum och tillföra extra värme för trivsamhetens skull. De produkter som vi har tillgång till idag är enormt effektiva ur värme- och bränslesynpunkt. Det är möjligt att alstra värme med mycket liten åtgång av ved eller bricketter, och de täta kaminkropparna håller kvar värmen under lång tid efter uppvärmning.

Kaminer och spisar med vedeldning finns i en mängd olika material och storlekar. Det är med största säkerhet möjligt att hitta en modell som exakt passar in på den plats som bäst lämpar sig för en kamin eller spisinsats. Nu är det inte bara form och placering som står till val, utan även vilken slags kamin det är frågan om. Det finns idag ett stort urval av bland annat braskaminer, täljstenskaminer, murspisar, köksspisar och kakelugnar. Det är materialet eller placeringen som ger upphov till de olika benämningarna. Täljsten är alltså det material som en täljstenskamin tillverkas av, och en köksspis är tillverkad för att byggas in i ett kök.

Kaminer i olika färger och former

Kaminer har alltid haft potentialen att inte bara vara värmekällor, utan dessutom dekorativa sådana. En klassisk gjutjärnskamin med hundra år på nacken är ofta rejält utsmyckade. Abstrakta blomsterrankor, årtal och märkesnamn i snirklig skrift är exempel på vanliga, ingjutna dekorationer. Dagens kamin följer den här traditionen, men tar den ett steg längre. Nu finns det möjlighet att bestämma sig för den nostalgiska linjen i form av just en gjutjärns- eller braskamin, eller att välja en braskamin i vintagemodell med sextiotalskänsla. Många modeller satsar även på avskalade, sparsmakade former med rena, ofta lätt rundade linjer. Det finns något för alla smaker, så det är bara att välja och vraka.

Kaminer med hög värmeeffektivitet ger stor trivsel